Cetatea Râşnov

_MG_4463-2

Cetatea Râşnov – una dintre cele mai bine pastrate cetati taranesti din Transilvania a fost construita de catre locuitorii Râşnovului pentru a se apara impotriva atacurilor tot mai frecvente ale hoardelor tatare din secolele 13-14.Cetatile taranesti au facut parte dintr-un sistem de aparare a localitatilor transilvane expuse invaziilor. Cetatea fiind construita de catre taranii din zona, nu are un stil arhitectonic consacrat, cel mai important criteriu in constructie a fost de afi cat mai greu de cucerit. Astfel a fost construit din piatra si caramida pe un deal stancos din apropierea orasului.

Rasnovul este mentionat documentar pentru prima data in anul 1331. Dezvoltarea Rasnovului a suferit o grea lovitura in urma invaziei tatarilor din anul 1241 cand tara Barsei a fost pustiita. Pentru a se apara impotriva invaziilor viitoare , locuitorii Rasnovului au luat hotararea de a ridica pe varful unui deal din apropiere aceasta cetate de refugiu si aparare.

Un aspect important dat de asezarea Rasnovului, este acela ca armatele care invadau Transilvania prin pasul Bran, intalneau in calea lor Rasnovul, prima cetate pe acest drum in Tara Barsei.

Prima mentiune a cetatii dateaza din anul 1335, cu ocazia unei noi navaliri a tatarilor cand a fost pustiita din nou tara Barsei, in afara de cetatea de pe Tampa si Cetatea Rasnovului care nu au putut fi cucerite.

Datorita faptului ca cetatea are o sursa de apa in interior – o fantana adanca de 143 de metri, cei refugiati aici puteau face fata unor asedii lungi. Astfel Cetatea Râşnov si-a dobandit o reputatie de cetate de necucerit.

In prezent Cetatea Râşnov este restaurata si poate fi vizitata, fiind un exemplu pozitiv in ceea ce priveste restaurarea si intretinerea cetatilor din Transilvania.  

Adauga un comentariu