Ctatea Făgăraşului

IMG_7937

Cetatea Făgăraşului a fost construita initial ca si cetate de lemn de catre Ladislau Kán.Avand initial un rol strategic, cetatea si domeniile inconjuratoare au intrat in 1526 in stapanirea voievodului Transilvaniei Stefan Majlath(fiul unui boier roman din Tara Fagarasului).In 1539 voievodul se ocupa de reconstruirea partiala a cetatii. Dupa reconstructie cetatea are mai multi proprietari dintre care ii amintim pe cei mai importanti: Baltazar Báthori, Mihai Viteazul, Csáki István, Bethlen Gábor. In 1599 si-a facut intrarea in cetate Mihai Viteazul. Batrana cetate i-a ramas credincioasa voievodului, in zilele grele ale razvratirii nobilimii, dandu-i adapost lui si familiei sale.Bustul Doamnei Stanca, indurerata sotie a lui Mihai, asezat la intrarea cetatii, aminteste acele clipe dramatice.
Cel care da forma actuala a cetatii prin construirea unui sistem de fortificatii este principele Gabriel Betlhen.Mai tarziu, principele Rákoczi György a intarit acest sistem de fortificatii si a dispus largirea santului care inconjoara cetatea. Acesta a fost  legat printr-un canal secret de raul Olt. Totodata s-a construit un pod mobil la intrare, pentru ca in caz de pericol sa poata fi ridicat. Cu trecerea anilor, magaziile si pivnitele de aprovizionare ale cetatii au devenit celule in care erau aruncati taranii iobagi razvratiti
Ullterior, in 1650 cetatea este renovata in stil renascentist cu forme specifice si turnuri poligonale la colturi.. De asemenea pe vremea lui Apafi Mihály aici a functionat Dieta Transilvaniei – un indicator al importantei acestei cetati. Documentele vremii consemneaza ca la una dintre sedintele Dietei a participat si o delegatie a domnului muntean Serban Cantacuzino.
Odata cu trecerea timpului insa cetatea s-a degradat si a ajuns sa fie folosit pe post de penitenciar (intre 1948-1960), aici fiind incarcerati mai ales detinuti politici.

Dupa 1965 cetatea este renovata si amenajata ca si muzeu, in prezent fiind posibila vizitarea muzeului si a cetatii. Cu siguranta aceasta cetate nu trebuie sa lipseasca din itinerariul turistilor ce viziteaza judetul Brasov.

Astazi gazduieste Muzeul Tarii Fagarasului cu sectiile de istorie a orasului si a Tarii Fagarasului, de altfel si Biblioteca Municipala.

IMG_7954

Adauga un comentariu