Parcul Național Arpășel

Panorama 4

Rezervația faunistică Arpășel este localizată în centrul sectorului glaciar central al Masivului Făgăraș, acoperă o suprafață de 736 ha, mărginită fiind în est de muchiile Albotei, în vest de cele ale Buteanului-Netodu, în nord de limita superioară a pădurii, respectiv în sud de vârfurile Buteanu, Capra și Vârtop.

Relieful Rezervației faunistice Arpășel prezintă o căldare glaciară complexă, vârfurile ascuțite, crenele adânci, custurile zimțate și curmăturile fac din Muchia Albotei una dintre cele mai spectaculoase creste din întregul lanț făgărășan. Dintre custurile scurte izvorăște pârâul Arpășel. Acesta mai colectează în aval părăul lui Gavrilă, Coruga și pe cel al Calului. Rezervația faunistică Arpășel este inclusă din anul 1961 în fondul de vânătoare de interes republican numit Buteanu. Rezervația se caracterizează printr-o altitudine maximă a terenului de 2.500m, cu un regim al precipitațiilor influențat de relief, evoluând sub forma unei unde cu două epoci distincte: una rece și uscată, alta caldă și ploioasă. Rezervația propriu-zisă Arpășel constituie de fapt golul alpin și pădurea de molid, coborând până la limita superioară a pădurilor de foioase, această zonă fiind arealul de dezvoltare a caprei negre.

O posibilitate de a ajunge în rezervație este de la calea ferată Sibiu-Brașov, cu stația Arpașul de Jos. Cu automobilul se poate ajunge din E68 – șoseaua Sibiu-Brașov – comuna Arăpașul de Jos – apoi pe Transfăgărășan – trasee marcate.

 

Adauga un comentariu