Schituri şi mănăstiri ortodoxe

IMG_1747

Pana in 1760, Fagarasul era un munte plin de monahi, nu rareori intamplandu-se ca satele mai bogate sa tina trei sau patru manastiri, fara a mai socoti schiturile ascunse sau colibele pustniciilor sfiosi. Din ordinul Mariei Tereza, generalul Adolf Buccow a pus tunurile pe ctitoriile ortodoxe. Din 37 de manasturi, ghiulele nu au mai lasat nici una in piceoare. 37 de lavre ortodoxe, care la ora vecerniei si a rugaciunii de noapte porneau totate a bate clopotul, zguduind pamantul si marginile vazduhului. Singura manastire ramasa a fost cea de la Sambata de Sus care era in proprietatea lui Constantin Brancoveanu.

Timp de 230 de ani manastirile au ramas doar in amintirea localnicilor, locurile numindu-se: La manastiri, In Chilia, La Calugarita, La Ruga, etc. Unele au fost recladite prin grija lui Dumnezeu si eforturile unor credinciosi. Altele isi mai asteapta ctitorii.

 

Iată căteva din cele reclădite în ultimile decenii:

 

Manastirea Cartisoara a luat fiinta in anul 1991, cu binecuvantarea IPS Antonie Plamadeala, pe locul unui vechi schit atestat in jurul anului 1400. Vechiul lacas de cult de la Cartisoara a fost distrus de generalul Bukow in 1761. Biserica manstirii Cartisoara s-a construit intre anii 2000 si 2003. In manastirea Cartisoara exista un atelier de icoane si unul de broderie bisericeasca.

Hram: Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Cazare: 10 locuri

Manastirea Dejani a fost reinfiintata in 1990 pe locul unui vechi asezamant monahal, distrus in 1761. Manastirea Dejani cuprinde o biserica de lemn in stil moldovenesc, un monumental turn-clopotnita, un paraclis de piatra si caramida si un complex de chilii in stil brancovenesc. De la vechea manastire se pastreaza o icoana de lemn a Sfantului Nicolae, un clopot, precum si fantana.

Hram: Acoperamantul Maicii Domnului; Schimbarea la Fata (paraclis)

Cazare: 12 locur

IMG_1766

Schitul Breaza a fost intemeiat in anul 2006, prin venirea unei obsti de calugari. In trecut, pe teritoriul localitatii Breaza au existat doua manastiri care au fost distruse de generalul Bukow. In anul 1997 a fost construita actuala biserica de lemn din cadrul asezamantului monahal.

Cazare: 40 locuri (cu rezervare)

Manastirea Berivoii Mari este atestata documentar pentru prima data la anul 1748. Vechiul asezamant avea sa fie distrus in 1761 catre armata generalului Bukow. Manastirea Berivoii Mari a fost in 1993, cand incep lucrarile de constructie la paraclisul cu hramul Inaltarea Domnului. Dupa anul 1998 in incinta manastireasca au fost construite biserica mare, in stil bizantin, si un complex cu chilii ce cuprinde trapeza, sala de protocol si arhondaric la mansarda.

Hram: Sfantul Apostol Andrei; inaltarea Domnului (paraclis)

Cazare: 15 locuri

Manastirea Bucium a fost reinfiintata in anul 1990 pe locul unui mai vechi asezamant monahal atestat in 1737, dar care a fost distrus din ordinul generalului Bukow. Ansamblul cuprinde o biserica in stil bizantin precum si o troita, construita pe locul vechii biserici.

Hram: Schimbarea la Fata a Domnului

Cazare: 50 locuri

Schitul Sinca Veche a fost infiintat in anul 2006 in apropiere pesterii cu doua bisericute rupestre, datate in secolele al XIV-lea-al XV-lea. Complexul monahal cuprinde casa calugarilor, cu cinci chilii, trapeza si un paraclis inchinat Sfantului Nectarie de Eghina. Din mai 2009 schitul adaposteste o obste de maici.

Hram: Nasterea Maicii Domnului, Sfantul Ierarh Nectarie (paraclis)

Schitul Sinca Noua a fost infiintat in anul 2009, prin osteneala obstii si contributia satenilor, pe locul unei mai vechi vetre monahale. Sapaturile arheologice au scos la iveala zidurile bisericii fostei manastiri, datata in secolele XVII-XVIII.

Hram: Duminica Tuturor Sfintilor

Manastirea Faget a fost infiintata in 1993 pe Dealul Crucii. Initial, Manastirea Faget cuprins initial un paraclis de lemn, un altar de vara si cateva chilii. Incepand cu anul 2004 s-a inceput constructia bisericii mari inconjurata de un complex de chilii.

Hram: Nasterea Maicii Domnului
Cazare: 10 locuri

Schitul Cuciulata a fost infiintat in anul 1992 pe locul unei vechi vetre monahale. Actuala bisericuta de la Cuciulata ar fi apartinut fostei manastiri, aduse aici in jurul anului 1752. Intre anii 1980-1982 aceasta restaurata de preotul paroh Alexandru Comsa si resfintita de PS Lucian Fagaraseanul. Alte reparatii si imbunatatiri ale locasului de cult au fost facute de preotul paroh Mircea Comsa, venit aici in 2002.

Hram: Cuvioasa Paraschiva

Adauga un comentariu