Transfăgărășan

Panorama 2

Transfăgărășanul a fost construit între anii 1970 și 1974 în timpul lui Nicolae Ceaușescu, care a vrut să asigure un drum strategic peste munți. Inaugurarea a avut loc în data de 20 septembrie 1974.

Drumul peste Munții Făgăraș s-a realizat cu eforturi materiale considerabile și cu prețul multor vieți de soldați și muncitori care au contribuit la construcția lui. Oficial se vorbește de 40 de oameni decedați pentru ca acest drum să străbată munții, dar oamenii care după 35 de ani mai sunt în viață vorbesc de sute de vieți omenești pierdute. Răspunzând unui interviu, un martor al timpului spunea: „Numai la baraj au murit vreo 400 de băieți.”

Transfăgărășanul face parte din Drumul Național 7C, se întinde pe 92 de km în care găsim 27 de iaducte, 830 de podețe și cel mai lung tunel din țară(877m) care străbate Muntele Paltinul. Pentru construcția lui a fost necesar să fie dislocate mai multe milioane de tone de rocă, pentru aceasta s-au folosit 6520 de tone de dinamită.

Este fără îndoială cea mai frumoasă șosea din România și una dintre cele mai spectaculoase din Europa. Transfăgărășanul este numit și „drumul din nori”, care leagă regiunea istorică a Munteniei cu Transilvania.

Drumul construit peste Munții Făgăraș, cel mai înalt lanț muntos din România, care face parte din Carpații Meridionali, este un drum asfaltat care în apropierea tunelului de lângă Lacul Bâlea, ajunge la altitudinea de 2042m. Tranfăgărășanul este situat pe locul al 2-lea ca altitudine în România după șoseaua Transalpina(DN67C) cu 2145m din Munții Parâng.

Autostopul pe Transfagarasan

Zona montană înalta a DN7C este deschisă pentru circulația rutieră doar în perioada iulie-octombrie a fiecărui an, întrucât drumul este înzăpezit pe timp de iarnă. Chiar și în timpul verii, traseul este unul periculos, cu deosebit de multe viraje, iar limita de viteză este impusă la 40 km/h.

 Comentarii(2)

  1. Ileana says

    Foarte frumoase imaginile!

  2. Ora Exacta says

    Buna pagina. Super continut, la fel si design. Intr-un cuvant, aveti un site cu care va puteti mandri!

Adauga un comentariu